torsdag 10 mars 2011

Hundflöjtar

I dag är det dags att undersöka ännu ett inslag i den spanska kulturen, nämligen perroflautas. Rakt översatt blir det "hundflöjtar".

Hundflöjtar är ett folk som ofta är unga, mellan 20 och 30 år gamla. Gissningsvis kommer de flesta från medelklassfamiljer - jag ser inte att fattiga ungdomar, eller arbetarklassungdomar, ser det romantiska i att åka till andra städer för att bo i kollektiv och tigga pengar. Jag skulle nog beskriva dem som neohippies. Fast utan något klart program. De gillar att röka braj, dricka öl och ta det lite take it easy. Renlighet är inte så viktigt; desto viktigare är det att ha minst en rastafläta, gärna resten av håret snaggat.

Hund och flöjt då, hur kommer det in i bilden? Jo, de flesta har en eller flera loppbitna hundar, och har de inte en flöjt kan du vara lugn för att de har en diggerido eller något annat etniskt musikinstrument som de använder för att skrapa ihop slantar.

Jag var i Granada i helgen, som jag misstänker är den inofficiella spanska perroflautas huvudstaden. Dit kommer mestadels spanska perroflautas, men även en hel del internationella hundflöjtare.

Perroflautas i Granada, Plaza Nueva

Hundgitarr?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar