söndag 22 maj 2011

Om ni inte låter oss drömma, låter vi er inte sova

Något kokar nere på Plaza del Sol. Det verkar som att + 40 % arbetslöshet bland ungdomar, och ingen förändring i sikte, till slut tagit skruv här i Spanien.

Det verkar inte riktigt klart vad som står på agendan, utom att de vill se en förändring. Även om Spanien inte är Italien, så finns det ganska gott om politiker som varit inblandade i korrumption. Valsystemet här favoriserar de två ledande partierna, vilket i stor utsträckning har att göra med hur man valde att ge regionerna en hög grad av autonomi efter Francos död. Så ungdomar känner att det inte spelar någon roll vad de röstar på, eftersom inga av de två ledande partierna representerar deras agenda, deras verklighet. Ja, och så det där med korrumptionen då.

Alla spanjorer jag pratar med verkar optimistiska, till och med de mest cyniska. "Äntligen händer det något", verkar vara den delade känslan. Som BBC säger i det här klippet - det här har aldrig hänt innan i Spanien.

I går gick jag ner för att se vad som stod på, inför det stundande valet i dag. Kring fyra var det ganska lugnt, nästan lite festivalsstämning. Konserter, folk som pratade i megafoner, högtalare som basunerade ut hur man kunde delta i olika workshops och idénätverk. Mer eller mindre politiska plakat, skyltar, banderoller, A4-papper täckte statyer, byggnader, tältsamlingar.

Huerta del Sol (huerta=liten odling)

Scenariot var radikalt annorlunda vid 22-tiden. Då gick det inte att komma fram till torget för allt folk, och det var ett väldigt liv.

Medan politikerna fortsätter diskutera kring huruvida protesterna/demonstrationerna runtom i Spanien är lagliga eller inte, går de spanska väljarna till regionalt och lokalt val i dag. Och protesterna verkar fortsätta. Återstår att se hur det hela tar sig efter valet, då folket inser att protesterna inte kommer kulminera i störtandet av en diktator, eller ett politiskt system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar