onsdag 30 juni 2010

strejk

det är strejk på tunnelbanan här. den började i måndags, med 50 % service garanterad . igår och idag 0% service. överfulla bussar, trafikkaos och fotgängare som stretar sig fram längs de avgastäta gatorna för att komma till jobbet. så går det när du tar metron från 2 miljoner madrileños som nyttjar kommunaltransporten.

så vad gör man då? man tar cykeln, jajjemen. efter omständigheterna har det gått ganska bra, enda skadan jag lidit har varit att rövballarna är mycket ömma efter nästan ett år utan att cykla.

tyvärr finns det inga cykelvägar här, så antingen riskerar man livet i körfilerna, eller så cyklar man på trottoaren. jag har valt trottoaren, men inser att det inte är hållbart; det är svårt att inte bli hätsk mot det väldigt godtyckliga rörelsemönstret man som cyklist iakttar bland fotgängarna.

varför de strejkar? som ett resultat av det åtstramningspaket Spanien nu tvingas införa så ska lönerna för statligt anställda sänkas eller frysas. metropersonalen skulle få lönen sänkt med 5%. återstår att se om de får igenom sina krav. enligt tidningen el país har strejken kostat 6,4 miljoner € - bara i förlust av passagerarinkomster (och totalt ville man spara 8 Miljoner € under 2010). lägg sedan till kostnader i form av förlorad arbetstid, olyckor, extra busspersonal och busshyra, trafikpolisnärvaro etc etc.

strejk alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar